Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Niets doen is geen optie!

 

Medewerkers gemeente

Als zorgen blijven

Belangrijk

  • Jouw verantwoordelijkheid op basis van de Wet meldcode houdt niet op bij het doen van een melding of het doorverwijzen naar hulp/behandeling.
  • Je bent er (mede) verantwoordelijk voor dat het slachtoffer van kindermishandeling of huiselijk geweld ook daadwerkelijk de hulp/bescherming krijgt die hij of zij nodig heeft.
  • Deze hulp moet erop gericht zijn dat de veiligheid van het kind/de volwassene gegarandeerd is, dat er hulp is om de opgedane schade (zoveel mogelijk) te herstellen én dat er hulp is om de risico's op herhaald geweld/mishandeling/verwaarlozing/misbruik in de toekomst te voorkómen.
     

Wat je moet doen indien ouders/cliënten hulp weigeren of traineren:

  • Wanneer ouders of cliënt(en) hulp weigeren of traineren, en er is een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld dan doe je direct een melding bij Veilig Thuis.

Wat je moet doen indien de cliënt of het gezin / kind verhuist naar een andere woonplaats:

  • Bij verhuizing van een kind/gezin of cliënt over wie zorgen/vermoedens bestaan van kindermishandeling/huiselijk geweld, dien je contact op te nemen met je collega (organisatie) in de nieuwe woonplaats van het kind en met Veilig Thuis van de betreffende regio waarnaartoe verhuisd is.
  • Indien een kind/gezin verhuist waarvan je weet dat zij (onlangs) gemeld zijn bij Veilig Thuis: check dan altijd of Veilig Thuis op de hoogte is van de verhuizing en of de verantwoordelijkheid voor de melding is overgedragen aan Veilig Thuis in de nieuwe regio waarnaartoe verhuisd is.
     

Please publish modules in offcanvas position.